top of page

MEANDROS PROJESİ VE DERNEĞİMİZİN TARİHÇESİ

 

MEANDROS GÖNÜLLÜLERİNDEN, MEANDROS DERNEĞİNE...

 

Meandros Projesi ve fikri 2007 yılında filizlendi. Aşağı Büyük Menderes Havzası'nın sahip olduğu tarihsel, doğal ve kültürel mirasın; Ege kıyılarına hakim olan, deniz-kum-güneş olarak tanımlayabileceğimiz "hızlı tüketim turizmin" baskısı altında nasıl da görünmez hale geldiği, bizi harekete geçiren ilk sorun tespitiydi.

 

Geçmiş yıllarda kültür turizminin en önemli uğrak noktalarından olan bölgenin, sadece kıyıya sıkışmış her şey dahil sistem girdabında, ucuz tatil turizminin merkezi haline gelmiş olması ve sahip olduğu değerlerinin bölge halkı için bile görünmez hale gelmesi Meandros Projesinin ve Gönüllülerinin çıkış noktası oldu. 

Bir avuç gönüllü tarafından başlatılan çalışmaların ilk aşaması, havzanın sahip olduğu unutulmuş değerlerin tespiti ve görünür kılınmasıydı.

Yola çıkış amacımız; Aşağı Büyük Menderes Havzası'nın sınırları içinde kalan Söke, Didim ve Bafa Gölü çevresindeki doğal, kültürel, tarihsel ve arkeolojik değerlerin bir bütün olarak ele alınması ve ortak bir bölgesel marka çatısı altında ele alınarak; bölgenin tüm aktörleri tarafından kullanılabilecek "kültür-doğa temalı bir turizm markası yaratmaktı. Böylece ""Uygarlıklar Deltası Meandros" üst başlığı ortaya çıktı.

Bu başlık altında yürütmeye başladığımız çalışmaları, kurumsal bir zemine taşıma ihtiyacının sonucu olarak 2008 yılında Meandros Kültür, Sanat ve Turizm Derneği, bu projeye gönül ve emek vermiş Meandros Gönüllüleri tarafından kuruldu.

MEANDROS FESTİVALLERİ

2008 yılında birincisini gerçekleştirdiğimiz Meandros Festivalleri ile Türkiye'de ilk kez, il ve ilçe sınırlarını aşarak, havza ölçeğinde, bölgesel düzeyde, kültürel-tarihsel bağlar üzerine kurulu kapsamlı bir festivali gerçekleştirmiş olduk.

Her biri 1 ay süren Meandros Festivalleri ile amaçlanan; kıyıya sıkışıp kalmış turizm faaliyetlerini iç kesimlerdeki köylere de taşırken, bölgenin kullanılmayan antik mekanlarında nitelikli kültür-sanat etkinlikler gerçekleştirmek ve bir bütün olarak bölgenin tüm değerlerini görünür kılmaktı.

Meandros Festivalleri aynı zamanda yerel yönetim-sivil toplum ve özel sektör birlikteliğinin ülkemizdeki önemli deneyimlerinden biri haline geldi. Festivalin tüm lojistik ihtiyaçları Söke, Didim ve Kuşadası Belediyeleri tarafından karşılandı. Bölgenin önde gelen tüm sivil toplum kuruluşları festival kapsamındaki etkinliklerin organizasyonunda görev aldı ve destek oldu. 

Festivalin en ilgi çeken etkinliklerinden biri olan ve belli temalarla köylerde gerçekleştirilen "Köy Meydan Şenlikleri"ne kentlerden gelen katılımcılar, belki de ilk kez kendi bölgelerinin kırsalıyla ve değerleriyle tanıştı. Köylerin gelenekleri, üretimleri, doğal zenginlikleri ve yerel kültürleri Köy Şenlikleri ile görünür hale geldi, unutulmuş değerler yavaş yavaş hatırlanmaya ve gün yüzüne çıkmaya başladı.

Çok küçük bütçeler, öz kaynaklar ve gönüllülük ile neler yapılabileceğinin en önemli deneyimlerinden olan Meandros Festivalleri aralıksız olarak 4 yıl boyunca gerçekleştirildi. 

MEANDROS DERGİSİ

Meandros Projesi'nin 2007 yılında ilk adımlarını atmaya başlanması ile birlikte, Meandros Gönüllüleri bölgede saha çalışmaları yaparak bir envanter çalışması yapmaya başladı. Köylerde ve kent merkezlerinde yapılan görüşmelerde ve araştırmalarda unutulmuş hikayeler, üretimler, gelenekler yeniden gündeme geldi. 

Bölgenin yerel kültürünü, unutulmaya yüz tutmuş geleneklerini ve arkeolojik-doğal mirasın kayıt altına alınması amacıyla yayın hayatına başlayan Meandros Dergisi kısa sürede bölge insanının heyecanla takip ettiği ve sahip çıktığı bir süreli yayın haline geldi.

3 aylık periyotlar ile toplam 7 sayı yayınlanan Meandros Dergisi ekonomik nedenlerle yayın hayatına ara vermek zorunda kaldı.

 

Bugüne kadar yayınlanan sayıların dijital olarak yeniden paylaşılması ve derginin dijital mecrada devam etmesi konusundaki çalışmalarımız ve sponsor arayışlarımız devam ediyor.

bottom of page